čtvrtek
25. dubna 2024
svátek slaví Marek
© Banner



SHOWCASE MLADÝCH ČESKÝCH INTERPRETŮ 2018

OSTRAVA: Druhý ročník Showcase mladých českých interpretů, který pořádá Institut umění – Divadelní ústav, se uskuteční 15. a 16. 6. 2018 jako součást doprovodného programu MHF Leoše Janáčka. Showcase nabídne vystoupení hudebníků nejmladší generace z oblasti klasické hudby. 

Autor článku: 
luk

Prezentace umělců se uskuteční v prostorách Janáčkovy konzervatoře v Ostravě a budou kromě odborníků přístupné i veřejnosti jako zvláštní forma koncertu.

Účelem showcase je představit v sledu krátkých vystoupení domácím i zahraničním expertům nejmladší generaci umělců klasické hudby (od 15 do 30 let). Výběrová komise složená z odborníků vybere interprety z vytipovaných mladých umělců, kteří již zaznamenali úspěch v oborových soutěžích. 

Současná mladá generace umělců v oboru interpretace klasické hudby zaznamenává pozoruhodnou řadu mezinárodních úspěchů, avšak v kariérním postupu zejména po absolutoriu školy nemá dostatečnou systémovou podporu,“ konstatuje Lenka Dohnalová, iniciátorka projektu. Ředitelka pořádajícího Institutu umění – Divadelního ústavu Pavla Petrová dodává: „Posláním IDU, jakožto veřejné kulturní instituce, je, mimo jiné, podporovat i takové projekty, které pomáhají mladým talentům, a tím přispívají k rozvoji české kultury.“

Součástí projektu je také workshop k interpretaci jubilujícího Leoše Janáčka. V oboru pěveckém jej povede doc. Helena Kaupová (HAMU), v oboru instrumentálním doc. Jan Jiraský (JAMU).

Pro experty je připraven doprovodný program, který by měl představit specifické kulturní hodnoty Ostravska.

Hlavním pořadatelem je Institut umění – Divadelní ústav, spolupořadateli jsou MHF Leoše Janáčka a Janáčkovy konzervatoře v Ostravě.
Akce se koná pod záštitou nevládní oborové organizace – České hudební rady.
Projekt je podpořen Ministerstvem kultury ČR.

 

ZDROJ

Mohlo by vás také zajímat...

RONOV NAD DOUBRAVOU: V souvislosti s plánovaným dokončením celkových úprav náměstí se vedení města rozhodlo naplnit myšlenku pořízení sochy věnované svému nejslavnějšímu rodákovi. Ta se objevovala již od šedesátých let minulého století, kdy byla v Nečasově vile instalována obrazová galerie určená nejen pro díla Chittussiho, ale i dalších malířů Železných hor.

Pardubický kraj
Instituce a kulturní zařízení, Výtvarné umění, Senioři, Památky
Co se děje
25.04.2024

ČR-PRAHA: Hlavním cílem předloženého návrhu je především zavést do právního řádu České republiky institut statusu umělce. Děje se tak prostřednictvím novelizace zákona č. 203/2006 Sb. o některých druzích podpory kultury. Za tímto účelem novela zřizuje nový registr umělců, který povede Ministerstvo kultury. Status umělce se stane nástrojem možné finanční podpory pro umělce, kteří mají na trhu práce mnohdy velmi specifické postavení.  

Celá ČR, Hl. m. Praha
Co se děje
25.04.2024

LIBEREC: Pro Liberec je Botanická zahrada nejen turistickou atrakcí, ale významným vědeckým botanickým centrem. Známost zahrady zvyšuje schopnost vědecká aktivita mezinárodních botanických konferencí, výměna teoretických znalostí přírody a také významná přednášková tvorba.

Liberecký kraj
Instituce a kulturní zařízení, Ostatní
Co se děje
25.04.2024

ČERVENÝ KOSTELEC: V sobotu 20. dubna se v kině Luník v Červeném Kostelci uskutečnilo 71. krajské kolo celostátní filmové přehlídky České vize. Filmová soutěž je určena neprofesionálním filmovým tvůrcům starším osmnácti let. Přihlášeno bylo 19 snímků. Nejlépe z nich uspěly filmy studentů filmových škol, dařilo se i hraným filmům. Porota také rozdala čestná uznání.

Královéhradecký kraj
Instituce a kulturní zařízení, Knihy, literatura, média, Soutěže a festivaly
Co se děje
23.04.2024