čtvrtek
28. března 2024
svátek slaví Soňa
Logo kina Dlabačov
© Archiv kina



Prince, Eric Clapton a další na jaře na Praze 6!

PRAHA: V březnu a dubnu zařadilo kino Dlabačov na program nezapomenutelné hudební dokumenty. Budete tak moci zhlédnout koncerty a medailonky světoznámých kapel a umělců, jako jsou Prince, Amy, Eric Clapton, Nico ze slavné skupiny The Velvet Underground. Těšit se můžete, ale i na české zastoupení s dokumentem o Ewě Farné. 

od 11.03.2018 do 08.04.2018
Autor článku: 
jal

Kino Dlabačov tradičně zařazuje kromě filmových novinek zajímavé projekty a festivaly, tentokrát přináší hvězdné hudební dokumenty. V pohodlí kina, které nabízí i příjemné posezení v sousední dlabačovské kavárně, si můžete i se svým oblíbeným nápojem vychutnat koncert vašeho interpreta.

 

Prince

Koncert Sign “O“ the times, který se zapsal do hudební historie, se po 30 letech vrací do kin. „Diváci si tak mohou připomenout, jakým byl Prince neskutečným revolučním géniem a oslavit tak jeho talent,“ říká Kristina Charvátová z kina Dlabačov. V roce 1987 Prince režíroval film věnovaný novému albu Sign for the times, kde se ukazuje nejenom jako zpěvák a charismatický bavič, ale také jak dokáže s novou kapelou zvládnout jakoukoliv situaci. Film si získal nejenom jeho fanoušky, ale i hudební legendy, jako např. Milese Davise. Album zahrnuje nespočet stylů přes funk, soul, psychedelic pop, electro a rock a bylo označeno několika časopisy za nejlepší album všech dob.

Kdy? 11. 3. 19:00, 85 min

Cena: 150 Kč

 

Ewa Farna 10: Neznámá známá

V režii Martina Linharta se v dokumentu objeví Matěj Ruppert a Tomáš Klus. Diváci mohou nahlédnout i do soukromí zpěvačky. Původně se měl dokument točit okolo koncertu oslavy desetiletého výročí na české hudební scéně, ale po rozchodu s managementem, Ewa ukazuje divákům, jaké emoce vás provázejí, když strávíte dospívaní před zraky veřejnosti a pod tlakem médií. Dokumentem chce přiblížit lidem, jak funguje svět showbusinessu, ukáže se divákům bez make-upu, naštvaná, ve stresu a bezradná. Dokument byl vytvořen jak pro český, tak polský trh, kde je Ewa ještě populárnější než v Čechách.  

Kdy? 18.3.2018 19:00, 72 min

Cena: 100 Kč

 

AMY

Tato hudební ikona se řadí mezi další umělce vedle Briana Jones, Jimi Hendrixe, Janis Joplin, Jima Morrisona a Kurta Cobaina, kteří zemřeli ve 27 letech. Celovečerní dokument ukazuje nezveřejněné záběry a rozhovory. Líčí Amy jako obyčejnou dívku, která reflektuje texty své okolí a jejím jediným životním cílem je zpívat a poznat opravdovou lásku. Dokument ji ukazuje jako talentovanou a pronásledovanou bulvárem, manipulovanou manažery a unikající k závislostem. Její druhé album Back to Black a především píseň Rehab, kde s upřímností popisuje náklonost k alkoholu, se dostalo na nejvyšší umístění v britském žebříčku. Album je ovlivněno jejím bouřlivým životem a písně jsou smutnější a depresivnější, než v první albu. Osudné se jí stalo manželství s Blakem Fielderem – Civilem, který ji seznámil s tvrdými drogami. Tento dokument měl premiéru na Filmovém festivalu v Cannes v roce 2015. 

Kdy? 25. 3. 19:00, 127 min

Cena: 90 Kč

 

Eric Clapton: Life in 12 bars

Eric Clapton patří mezi největší ikony bluesové kytary. Má svůj osobitý styl zvaný slow hand (pomalá ruka). Dokument přináší pohled na jeho osobní život, a to díky jeho videozáznamům ze zákulisí koncertů, domácím videím a soukromým fotografiím, ale i jeho dopisům a zápiskům z deníku. Líčí také jeho kariéru, kdy ukazuje, že za jeho úspěchem stojí především tvrdá práce, ambice, ale i bohužel životní tragédie, kterou dokázal překonat a dál se věnoval hudbě. V roce 1966 přišel se skupinou The Cream první komerční úspěch a potom, co se stal hvězdou, propadl alkoholu a drogám. Od roku 1970 se pak vydává na sólovou dráhu, spolupracoval s Johnem Lennonem a Georgem Harrisonem, je držitelem 6 cen Grammy.

Kdy? 1. 4. 19:00, 135 min

Cena: 120 Kč

 

Nico

Drama, které dostalo ocenění za nejlepší film roku na Filmovém festivalu v Benátkách v roce 2017, sleduje poslední dva roky života zpěvačky a herečky Nico. Jako herečka se v první větší roli objevila ve Felliniho Sladkém životě a zahrála si také několik rolí ve filmech Andyho Warhola, který ji také představil skupině The Velvet Underground. Nico pak s nimi začala zpívat a jejich spolupráce vyvrcholila ve společném albu The Velvet Underground & Nico. Nico, 1988 je italsko-belgický životopisný film, který natočila dle vlastního scénáře Susanna Nicchiarelli.

Kdy? 8. 4. 19:00, 93 min

Cena: 100 Kč

 

Kino Dlabačov sídlí vedle hotelu Orea Pyramida, ulice Bělohorská 24. Dostupné tramvají č. 22, 23, 25 a 97/ Bus 143 a 194 (zastávka Malovanka) nebo autobusem 149 (zastávka Pod Královkou).

Mohlo by vás také zajímat...

ČR: Digitalizace je jednou z oblastí, na kterou je možno využít dotaci ministerstva kultury z Národního plánu obnovy. Nedávno bylo rozhodnuto o výsledcích dvou výzev – digitalizace kulturních statků a národních kulturních památek II. a výzvy na podporu rozvoje digitalizace, dokumentační a informační činnosti v oblasti vizuálního umění a architektury pro menší projekty nezřizovaných neziskových organizací.  

Celá ČR
Instituce a kulturní zařízení, Ostatní
Co se děje
27.03.2024

HRADEC KRÁLOVÉ: O víkendu 22. - 24. března patřilo Divadlo Drak souborům mladého, poetického a experimentujícího divadla. Postupová přehlídka AUDIMAFOR i v letošním ročníku vydala to nejzajímavější, co se urodilo mezi divadelními soubory napříč Královéhradeckým krajem, ale i kousek za jeho hranicemi. Kvalitu zúčastněných inscenací potvrdila odborná porota – doporučení k postupu si odneslo hned několik souborů ve třech kategoriích, rozdávaly se ale i další ocenění.

Královéhradecký kraj
Děti a mládež, Instituce a kulturní zařízení, Divadlo a tanec, Soutěže a festivaly
Co se děje
27.03.2024

VAMBERK, ČR: Něžná krása krajky se jemně snoubí s křehkostí nastupujícího jara i symboly velikonočního období… Zasnívám se v kuchyni nad chystanými dekoracemi k největším křesťanským svátkům v roce a automaticky si vzpomenu na Vamberk, město krajky. Snad by souhlasila i místní rodačka a etnoložka muzea krajky Mgr. Martina Rejzlová, která nás jejím příběhem i muzejními expozicemi provede. Zároveň v rámci redakčního cyklu Cestou na Seznam přiblížíme, jak se na listinu nemateriálních statků tradiční lidové kultury ČR dostala i Tradice krajkářství na Vamberecku“ a zda má nakročeno také na zápis na seznam nehmotného dědictví UNESCO.

Celá ČR, Královéhradecký kraj
Děti a mládež, Instituce a kulturní zařízení, Výtvarné umění, Lidová kultura, Památky, Vzdělávání
Články a komentáře
27.03.2024

ZLÍN: V Krajské knihovně Františka Bartoše ve Zlíně opět od března 2024 probíhají vzdělávací kurzy pro pracovníky kulturního a kreativního sektoru Zlínského kraje v oblasti manažerských, komunikačních a digitálních dovedností. Knihovna tak navázala na úspěšný projekt z minulého roku, kdy se v celkem 18 vzdělávacích kurzech proškolilo téměř 400 účastníků.

Zlínský kraj
Instituce a kulturní zařízení, Knihy, literatura, média, Vzdělávání
Co se děje
25.03.2024