čtvrtek
18. dubna 2024
svátek slaví Valérie
© Archiv pořadatele



Víte, kdy muži nosí krajky?

POLIČKA: Paličkování, háčkovaní, pletení nebo síťování – to všechno jsou jemné ruční práce našich babiček a prababiček, které nyní můžete obdivovat na nostalgické výstavě plné spousty zajímavostí. A že muži nenosí krajky? Jestli je tomu skutečně tak se dozvíte na výstavě v poličském muzeu.

od 25.11.2017 do 07.01.2018
Autor článku: 
Alena Zavoralová

Jistě mnoho mužů odpoví, že krajky rozhodně nenosí, ale přece jen je v životě každého z nás období, kdy si naše maminky mohou vybírat, do čeho své malé miminko zabalí, aniž by mohlo odporovat. A právě zavinovačky, krajkové křestní soupravičky jsou těmi krajkami, které nás zdobily. Každý z nás jistě ve svém rodinném albu najde nejednu takovou fotografii.

Ovšem výstava není pouze pro ženy, jak by se na první pohled mohlo zdát. Kde by všechny ty dámy, jejichž poklady na výstavě můžeme obdivovat, byly bez podpory svých manželů, bez krejčích nebo bez mužů, kteří vymýšlejí takové zázraky, jako jsou automatické pračky, šicí stroje a podobně. Těžko si představit, jaké složitosti dříve ženy musely zakoušet, když je šněrovaly do korzetů, musely prát v neckách, žehlily pomocí žehličky s rozžhaveným želízkem nebo hodiny a hodiny při světle lampy vyšívaly, paličkovaly a zdobily své oděvy.

Na výstavě s názvem Bílá jako sníh, černá jako káva uvidíte pánskou i dámskou módu, složitost turnýry, ocelí vyztužené sukně či sto let staré výukové porcelánové miminko, na kterém si dívky zkoušely péči o dítě. Keramickou a kameninovou konvici na kávu z Vídně, přes dvě stě let staré a mnoha dalších krás a zajímavostí, co pohladí po duši. 

 

Alena Zavoralová 
Městské muzeum a galerie Polička 
Centrum Bohuslava Martinů v Poličce 
Tylova 114 572 01 Polička 
tel.: +420 461 723 864 
www.cbmpolicka.cz

Mohlo by vás také zajímat...