čtvrtek
28. března 2024
svátek slaví Soňa
© Spolek Maryška



Krojovanky a jejich přátelé jako postavičky v betlémě

BOHUMÍN: Alena, Jana, Anička, Marta, Lukáš a další. Postavičky v betlému v kulturním Salonu Maryška mají jména. A není divu – jejich předobrazem jsou Bohumíňáci. Tvůrčí ženy ze skupiny krojovanek vytvořily z fotografií lidí v místním kroji postavičky do betlému. Nápaditý počin je v Salonu k vidění až do půlky ledna příštího roku.

Autor článku: 
luk

Marta Bočková, Marta Kilnarová, manželé Uhrovi, Marie Knapková a spousta dalších z okruhu krojovanek si s tím dali velkou práci, a povedlo se. Členky etnografického klubu spolku Maryška se inspirovali ve Velkých Heralticích. „Tamní páter Knapek měl něco podobného v menším měřítku a nám se to líbilo. Jenže krojů už máme několik desítek a fotek lidí v nich také, takže nám to trochu nabylo,“ přiznala členka skupiny krojovanek Ludmila Uhrová.

Výběru snímků, zpravidla z dílny bohumínského fotografa Petra Piechowicze, se chopila krojovanka Marta Bočková. Fotky vytiskla na tvrdý papír, aby se následně ujaly činu ruce, nůžky, špejle, lepidlo, polystyren a fantazie. Početný tým se tomu věnoval mnoho hodin. Klasický betlém (valašský) doplnilo několik desítek krojovaných figurek. Skupině vévodí šikovné ženy-krojovanky, které se v Bohumíně šestým rokem věnují obnově tradice místního kroje.

„Ke krojované skupině jsme do betléma přizvali hosty. Figurku zde má například starosta Bohumína Petr Vícha, starobohumínský farář otec Kalikst Mryka, historik Jan František Teister nebo náš místní televizní reportér. Poslední dva jmenovaní jsou na fotce přímo v kroji,“ prozradila Marta Bočková.

Nevšední betlém můžete v Salonu Maryška (náměstí T. G. Masaryka, Nový Bohumín, naproti radnice) vidět vždy v úterý a ve čtvrtek od 15 do 18 hodin. Tematicky navazuje na výstavu fotografií z květnových oslav 170. výročí Nového Bohumína a prvního příjezdu vlaku do města.

 

ZDROJ

Mohlo by vás také zajímat...