čtvrtek
28. března 2024
svátek slaví Soňa
© cbm



CHUŤ ZRNKOVÉ KÁVY, NOSTALGII STARÝCH ČASŮ A KOUZELNOU ATMOSFÉRU BLÍŽÍCÍCH SE VÁNOC NABÍDNE MUZEUM V POLIČCE

POLIČKA: Jako se střídá světlý den a temná noc, proměňuje se po staletí móda oblečení i výzdoba interiérů. A k Vánocům vždycky patří to nejlepší, nejparádnější, nejozdobnější a nejčistší. Krajky a výšivky bílé jako sníh, ale také důstojné a slavnostní jako černá káva.

od 25.11.2017 do 07.01.2018
09:00 - 16:00
Autor článku: 
Zavoralová

Poličské muzeum se rozhodlo zahájit výstavu charakteristickou chutí a silnou vůní černého a druhého nejoblíbenějšího nápoje na světě.  V sobotu 25. listopadu 2017 od 14.000 hodin proběhne vernisáž výstavy Bílá jako sníh, černá jako káva a celá se ponese ve znamení tohoto dobrého nápoje. Těšit se můžete na ochutnávku různých druhů a zajímavé povídání o kávě i raw stravě neboli živé stravě bez tepelné úpravy. Během vernisáže budete mít také možnost nakoupit si kvalitní zrnkovou kávu a využít jí třeba jako netradiční vánoční dárek. To vše ve spolupráci s odborníkem a kavárníkem Josefem Jílkem z Rócafé Litomyšl.

Prostřednictvím tří témat a to narození, prostřený stůl a dárky, představíme návštěvníkům bohaté muzejní sbírky textilu a porcelánu ze dvou století. Připomeneme zrození Ježíška, který nemá ani chatrné plínčičky, i narození děťátka a jeho křestní soupravičky. Také je potřeba si uvědomit, že nejlépe prostíráme stůl o Vánocích. Proto si na výstavě prohlédneme krajkové ubrusy i soupravy porcelánového nádobí. A jelikož dárky jsou nejvzácnější ty vlastnoručně vyrobené, ukážeme, jak byly dívky vedeny k dovednostem ve vyšívání, háčkování i pletení“ uvádí kurátorka výstavy Mgr. Stanislava Cafourková.

Přečtěte si několik zajímavostí, které jste pravděpodobně nevěděli. Například to, že káva je ovoce. Kávové bobule, boby kávovníku, jsou jedlé plody, které mají kávová zrna uvnitř. Říká se jim "fazole", protože jsou velice podobné fazolím nebo že v Turecku bylo zvykem to, pokud manžel nepoctil svou ženu kávou, tak to bylo důvodem k rozvodu. Naštěstí tento zvyk už v dnešní době není praktikovaný. Nyní žijeme ve světě rovnosti, kde by si měli manželé a manželky navzájem připravovat kávu. 


Věděli jste, že asi 100 šálků kávy je smrtelná dávka kofeinu? Většina případů předávkování kávy nepochází z běžného pití kávy, ale z více ERM, kreativní způsoby konzumace kávy, jako je například kávový klystýr. Takové množství kofeinu ve vašem těle může vést k infarktu nebo záchvatům, nebo že první webová kamera byla vynalezena, aby sledovala, kolik kávy zbylo v konvici na univerzitě v Cambridge. Zní to bizarně, ale od roku 1991 do roku 2001, se vyvíjela první webová kamera a do dnes se mohou studenti univerzity Cambridge pyšnit za její první vynálezce.
 

A co jízda na kávu? Ano, káva může nahradit fosilní paliva. Kávová zrna jsou hořlavá a vědci se domnívají, že by mohli nahradit fosilní paliva, jako jeden z našich hlavních zdrojů energie a pohonných hmot. Ve skutečnosti v roce 2011, britští inženýři vytvořili vůz, který jezdí na kávová zrna, a zlomili rekord o nejrychlejší auto, které funguje na ekologické palivo. Mimo jiné byla káva původně potravina, ne pití. V kombinaci kávového zrna s tukem se vytvoří energetická koule, která se žvýkala a dodávala tělu kofein. A mezi její kladné vlastnosti patří i to, že u lidí, kteří pijí přiměřené množství kávy je menší pravděpodobnost, že se u nich rozvine Alzheimerova choroba nebo demence v stáří. Přiměřené množství je ve studii definováno mezi třemi až pěti šálky za den.

Výstava potrvá až do 7. ledna 2018.

Mohlo by vás také zajímat...