čtvrtek
28. března 2024
svátek slaví Soňa
Vánoce v Mexiku
© zdroj: Muzeum hlavního města Prahy



Zimní radovánky v Muzeu Prahy

PRAHA: Muzeum hlavního města Prahy, Městská knihovna v Piešťanech a nezisková organizace Bone Fide pořádají od 8. 11. 2017 do 7. 1. 2018 v hlavní budově Muzea hlavního města Prahy výstavu velkoplošných ilustrací „Zimní radovánky“. Výstava představí ilustrace od slovenské umělkyně Márie Nerádové, které vycházejí z knihy Karoliny Medkové „Vánoce z celého světa“. Výstava je součástí Festivalu české a slovenské tvorby pro děti. Festival je jedním z počinů Měsíce české a slovenské kulturní vzájemnosti.

od 08.11.2017 do 07.01.2018
Autor článku: 
Šárka Máchová, DiS.

Myšlenka výstavy byla podpořena Ministerstvem školství, mládeže a tělovýchovy ČR v rámci dotačního programu „Podpora vzdělávání v jazycích národnostních menšin a multikulturní výchovy v roce 2017“ a Úřadem vlády SR v rámci programu „Kultura národnostních menšin“.

Festival české a slovenské tvorby podpořily významné osobnosti české a slovenské kultury – spisovatel Jiří Stránský, herečky Ivana Chýlková, Zuzana Kronerová a režisér Ján Sebechlebský.

Záštitu nad celým festivalem převzal ministr kultury ČR Daniel Herman, ministr kultury SR Marek Maďarič a velvyslanec Slovenské republiky v Praze Peter Weiss.

Karolina Medková

Autorka knihy Vánoce z celého světa. Pracuje v nakladatelství Albatros. Od chvíle, kdy se naučila písmenka, je knihomolkou, kterou nejčastěji najdete s nosem strčeným mezi stránky knih. Díky tátovi objevila tajemná Stínadla a zatoužila stát se členkou posádky na Vlaštovce. Po studiích se chvilku rozhlížela po světě (vždy ale s knihou v ruce či batohu) a koketovala

s myšlenkou, že se nebude věnovat knihám, ale lidské duši. Nicméně osud ji zavál do nakladatelství Albatros, kde znovuobjevila lásku k dětským příběhům. V současné době

se snaží hledat skryté poklady minulosti, pátrat po nových talentech a také se neztratit v řádcích a sloupcích excelových tabulek.

„Vánoce z celého světa“kniha Karoliny Medkové

Víte, jak se slaví Vánoce v Německu, Mexiku nebo Austrálii? Že ne? Ukažte dětem svět Vánoc a tradic v originální hledací knížce. Malý Šimon vás provede po celém světě a stačí mu k tomu jen kouzelná skleněná koule s velkým hradem. Když s ní zatřese, nejen že začne sněžit, ale přenese vás do kouzelného vánočního času kamkoliv na světě.

Mária Nerádová  (*1988)

Ilustrátorka, autorka a grafická designérka.

Vystudovala grafický design na Univerzitě Tomáše Bati v Zlíně a ilustraci u prof. Kállaya na Vysoké škole výtvarných umění v Bratislavě, studium ukončila v roce 2012. Už během školy začala pracovat jako ilustrátorka na volné noze, poté i v Asociaci ilustrátorů. Od roku 2013 se věnuje výhradně ilustracím pro děti. Spolupracovala s mnohými domácími i zahraničními vydavateli (Ladybird Penguin, Usborne Publishing, Mondadori, Glottogon, Ikar, Mladé letá). V roce 2010 získala cenu Nejkrásnější knihy Slovenska za Slovensko-český obrázkový slovník (v roce 2014 vyšel v nakladatelství Albatros pod názvem „Jak velbloud potkal ťavu“). Další ocenění: Nejlepší knihy dětem (2015), Cena učitelů za přínos k rozvoji dětského čtenářství (2015).

ZDROJ: Mgr. Olga Šámalová
náměstkyně ředitelky pro úsek vnějších vztahů
samalova@muzeumprahy.cz
T+ 420 221 012 939, M+ 420 725 847 820

Mohlo by vás také zajímat...