pátek
29. března 2024
svátek slaví Taťána
© cbm



V poličském muzeu se budou vyrábět svíčky z včelího vosku a péct voňavé perníčky.

POLIČKA: Voňavé svíčky ze včelího vosku nebo voňavé medové perníčky? Obojí si můžete vyrobit v poličském muzeu a navštívit přitom výstavu O včelách a lidech a dozvědět se tak mnoho pozoruhodného ze života v úlu.

od 04.11.2017 do 07.01.2018
14:00 - 16:00
Autor článku: 
Zavoralová

V sobotu 4. listopadu 2017 od 14.00 do 16.00 hodin se v poličském muzeu bude konat dílnička pro děti i dospělé. Říká se, že světlo svíčky má prý magickou moc, ukazuje cestu ve tmě a zahání chmury, snad i proto se svíčky v podzimním čase používají více než kdy jindy. Zavítejte proto na výstavu O včelách a lidech a vlastnoručně si vyrobte voňavé svíčky ze včelího vosku. Vyzkoušíte si několik technik a to výrobu svíček rolováním z voskových plátů, máčené svíčky a lité plovoucí svíčky, které lze pouštět po vodě. Odpoledne provoní medové perníčky, které si vytvoříte z připraveného těsta dle tradičních postupů a upečete.

Součástí dílny je i prohlídka výstavy, na které se dozvíte například to, že vosk produkují pouze včely dělnice a produkují jej v podobě voskových šupinek. Hmotnost jedné šupinky je 0,8 až 2 mg. K vytvoření 1 kg  včelího vosku je třeba asi 1 250 000 voskových šupinek. Z vosku dělnice staví plásty, do nichž ukládají med, pyl a vychovávají v nich plod. Ze včelího vosku se vyrábí mezistěny, které jsou základem pro stavbu včelího díla.  Včelí vosk má unikátní fyzikální i chemické vlastnosti a jeho složení je složité, obsahuje až 284 složek a ne všechny byly dosud identifikovány. Zajímavostí je i to, že nejcennější je vosk od Afrických včel (Apis mellifera scutellata). Výkup včelího vosku ze třetích zemí je však legislativně velmi problematické.

Výstava potrvá až do 7. ledna 2018.

 

Mohlo by vás také zajímat...