pátek
19. dubna 2024
svátek slaví Rostislav
Ilustrační foto
© Národní pedagogické muzeum a knihovna J. A. Komenského



Žáci navštíví v novém školním roce víc muzeí a galerií

ČR: Více muzeí, galerií či památníků budou moci navštívit žáci, kteří se v příštím školním roce zapojí do pokusného ověřování na téma Vzdělávací programy paměťových institucí do škol. Koordinací pokusného ověřování bylo pověřeno Národní pedagogické muzeum a knihovna J. A. Komenského.

Autor článku: 
luk

Žákům zapojeným do pokusného ověřování budou hrazeny náklady spojené s návštěvou konkrétní paměťové instituce, budou tedy pokrývat jednak cestovné, a také náklady spojené se vstupem a vzdělávacím kurzem ve vybraném místě.

Již dnes poskytují paměťové instituce kvalitní expozice a vzdělávací programy pro školy a širokou veřejnost. Byla by proto škoda, kdyby v budoucnu nemohly školy například z finančních důvodů dostatečně využívat možnosti nabízeného neformálního vzdělávání a nemohly by tak zintenzivňovat a prohlubovat kvalitu vzdělávání v některých předmětech jako jsou dějepis, přírodověda, občanská výchova a další. V rámci pokusného ověřování bude záležet pouze na škole, jaký konkrétní program si ze široké nabídky edukativních programů muzeí, památníků, galerií vybere.  

V případě, že pokusné ověřování prokáže pozitivní výsledky, které se projeví ve zlepšené kvalitě vzdělávání žáků, budou tyto formy vzdělávání zapracovány do Rámcového vzdělávacího programu.

S přípravou a plánovanou realizací pokusného ověřování Vzdělávací programy paměťových institucí do škol seznámili na jednání v Brně koncem června vedoucí odborů školství krajských úřadů zástupci MŠMT. Iniciativu vítá i Ministerstvo kultury.

Vyhlášení pokusného ověřování lze najít na webových stránkách MŠMT: Paměťové instituce 2017
NPMK rovněž zpracovalo propagační letáček: Pozvánka na edukační programy do muzeí a galerií po celé ČR
 

Se vstupem do PO souhlasí 72 ZŠ ze 100 oslovených. Každá škola obdrží 120 000,- Kč na pololetí daného školního roku a odměnu pro učitele, který za školu zpracuje odpovědi na otázky obsažené v příslušném dotazníku.
Se vstupem do PO nesouhlasí 18 ZŠ. Vůbec nereagovalo (i přes opakované výzvy) 10 ZŠ.

ZDROJ

Mohlo by vás také zajímat...

KRÁLOVÉHRADECKÝ KRAJ: Královéhradecký kraj ocenil významné osobnosti v regionu. Mezi oceněnými je kardinál Dominik Duka, ředitel Oblastní charity Červený Kostelec a laureáti z oblasti sportu, školství, vědy i umění. In memoriam získal Medaili Královéhradeckého kraje I. stupně uznávaný zoolog a „Legenda Krkonoš“ Jiří Flousek.

Královéhradecký kraj
Instituce a kulturní zařízení, Ostatní
Co se děje
18.04.2024

ČR: Tradice oslav české hudby se v letech zakončených čtyřkou koná pravidelně už od roku 1924. Jejím cílem je připomenout význam českých skladatelů a interpretů pro domácí i zahraniční kulturní prostředí.

Celá ČR, zahraničí
Hudba, Památky, Soutěže a festivaly
EDITORIAL
17.04.2024

Poslanecká sněmovna Parlamentu ČR na své 98. schůzi schválila návrh zákona o státní památkové péči, který je dílčí technickou novelou a upravuje zejména dvě oblasti.

 

Celá ČR
Instituce a kulturní zařízení, Architektura, Památky
Co se děje
17.04.2024

ČR: Spolek Kašpar je soubor, který je již více jak třicet let etablovaný na české divadelní scéně. Aktuálně hraje v Divadle v Celetné a v komorním prostoru Klubovna v Jindřišské ulici. V letošním roce se Spolek Kašpar ve spolupráci s Divadlem v Celetné, Klubovnou a Rádiem Kašpar rozhodl vypsat první ročník anonymní dramatické soutěže KAŠPAR.DRAMATIK o nejlepší původní divadelní hru na téma „STRACHY / OHROŽENÍ“.

Celá ČR
Divadlo a tanec, Soutěže a festivaly
Co se děje
16.04.2024