středa
24. dubna 2024
svátek slaví Jiří
Dům myšek: Sam a Julie v cirkuse
© Foto archiv nakladatelství Meander



Knižní novinky z Nizozemí

PRAHA: Pokud obdivujete holandské tulipány, je na čase, abyste si oblíbili i holandské knihy! A co začít právě u těch, které jsou určeny těm nejmenším, tedy našim dětem? Holandskou literární tvorbu pro děti obdivuje i nakladatelka Ivana Pecháčková. Letos v jejím nakladatelství vyšlo již třetí pokračování holandské knižní série Dům myšek: Sam a Julie v cirkuse od autorky Kariny Schaapman. O tom, co ji na těchto knihách tolik upoutalo a jak prožívají léto nakladatelé, mi prozradila více v rozhovoru.

Autor článku: 
er

Jak jste se seznámila s tvorbou Kariny Schaapman?

Karinu Schaapman mi pomohla objevit překladatelka Lenka Sovová, a já sotva jsem uviděla první fotku Domu myšek, kterou poslala, nezaváhala jsem ani vteřinu. Strašně se mi to líbilo! Autorka totiž skutečně sama vytvořila dům myšek. Vyrobila jej z kartónových krabic a na dekorace použila autentické látky z padesátých, šedesátých a sedmdesátých let. Knihy jsou ilustrovány fotografiemi. Líbí se mi nejen štrikované myšky a naprosto dokonalé interiéry domu, ale zaujaly mne hlavně Karininy vzkazy dospělému čtenáři. V domě jsou zmenšené předměty denní spotřeby, oblečky, obaly i dezény z dob našeho dětství, desky a  plakáty, na které tak rádi nostalgicky vzpomínáme. Když jsem se pak začetla do textů, možná jsem byla trošku rozpačitá z toho, že to není kdovíjak promyšlené a vystavěné. V textu jsou zachyceny každodenní příběhy obou hlavních hrdinů Julie a Sama a jejich rodin, ale možná o to více je to dětem bližší. Mnohým z nich se stane, že do rodiny přibude bratříček, nebo tam umře starý dědeček, maminka potřebuje pomáhat v domácnosti, sousedé slaví nějaký svátek  –  křtiny, svatbu, Tři krále a tak podobně.


Jak malí čtenáři reagují na tento typ knih, kde jsou použity místo klasické ilustrace fotografie?

Myslím, že malé děti takový svět úplně fascinuje. Vždyť všechno je tu tak reálné a tak hravé a útulné, každý pokojíček v domě myšek je vlastně takové malé doupátko. Přesně taková si děti rády budují ať doma anebo v přírodě z mechu. Vlastně nechápu, že to dosud někdo nezfilmoval, protože vizuálně i scénáristicky (co kapitola, to filmová epizoda) to je vlastně hotové a byl by to velice atraktivní seriál.


Letos vyšlo i třetí pokračování knih Dům myšek: Sam a Julie v cirkuse. Na co se mohou těšit čtenáři v tomto díle?

Karina sama ráda zdůrazňuje, že většina příběhů v knihách o myškách jsou prožitky a dobrodružství z jejího vlastního života, to vše se jí stalo a v dětství to skutečně zažila. Její dobrodružná maminka se jednou rozhodla, že vyrazí s cirkusem do světa a vzala dcerku s sebou. Malá Karina pomáhala se vším možným: stavět a bourat stan, připravovat s maminkou jídlo pro artisty, šít a přešívat kostýmy, ale také tajně nacvičovat akrobacii – chůzi po laně a cvičení na hrazdě, klauniády. Mnoho fotek a plakátů použitých v knize je z Karinina soukromého archivu a díky tomu její vyprávění působí velmi autenticky.


Líbí se vám současná nizozemská dětská literatura?

Myslím, že nizozemská literatura je velmi bystrá, zabývá se aktuálními tématy a nevyhýbá se ani těm velmi kontroverzním. Navíc je státem velmi štědře podporovaná, takže vychází i s krásnými ilustracemi v náročné typografické podobě. Ze současné holandské dětské literatury jsme vydali také knihy dvou mladých talentovaných autorek Stern Nijland a Lindy de Haan (také tu byly na našem festivalu Děti, čtete?). Jejich velmi nekonzervativní knihy Princ a princ a Paní Apolenka a velká jitrnicová záhada tu budily svého času úplnou senzaci.


Ke knize byly vyrobeny i háčkované myšky Sam a Julie podle vzoru originálních myšek výtvarnice Kariny Schaapman. Měla jste jako dítě také nějakou podobnou figurku, se kterou jste si ráda hrála?

Ano, měla. Nebyl to sice Krteček (v době, kdy mi naši četli úplně první knihu z nekonečné série Jak krtek ke kalhotkám přišel, nebyly ještě postavičky Krtečka a jeho kamarádů k mání), ale zato jsem si panenky a postavičky z oblíbených knížek (třebas Janinku z Broučků) s babičkou šila a vycpávala je vatou nebo odstřižky měkkých látek.Teď úplně vážně přemýšlíme o tom, že necháme dětem ušít Jezevce Chrujdu a jeho kamarády, jsou totiž čím dál oblíbenější. V ČT se chystá vícedílný animovaný seriál k těmto knížkám, maminky nám posílají háčkované a ušité výtvory svých dětí. Ostatně, kamkoli se ve světě vrtnu, tam ve velkých knihkupectvích nacházím nějak výtvarně zajímavě pojednané postavičky z knížek a děti je chtějí. To, že jsme na pletené myšky Sama a Julii čekali téměř rok, o tom rovněž svědčí. Karina psala, že je v Holandsku už prostě nestačili vyrábět, takže je nakonec museli objednat až někde v Asii.


Mají nakladatelé v létě prázdniny?

To bohužel nemají! Prázdniny strávíme nad našimi dalšími rozpracovanými tituly. Stále je jich mezi 25-30 v různém stádiu rozepsanosti, redakce nebo ilustrování, byť si je někdy můžeme vzít na deku k vodě nebo na podvečerní terasu pod lesem. Konkrétně já se chystám dopracovat dalších 5-7 knížek z nové edice biblických vyprávění manamana a také udělat konečnou redakci našich podzimních novinek Vlasy se vrací a Maja a Kim od mladých talentovaných autorů s opravdu bezbřehou fantazií. A také chci přepsat starý scénář k filmu, o nějž projevil zájem jeden dobrý  režisér. Každé prázdniny jezdím také pomáhat někam jako dobrovolník, takže i letos se někam vypravím přiložit ruku k dílu.


Čtete si knihy venku v přírodě?

Naše rodina čte všude, kde se dá. Loni na Maltě jsme s dcerou Emmou a mámou četly slavný Stendhalův román Červený a černý v novém moderním překladu z Odeonu a byla to opravdu strhující četba, braly jsme si to z ruky. Letos si chceme někam na ostrov vzít podobně tlustý román, je to opravdu zážitek, kterým stojí za to si prázdniny zpříjemnit.


Co byste poradila rodičům, jejichž děti si před spaním pouští filmy a rodiče by jim chtěli číst?


Vyhodit tablety, i-phony, laptopy, nebo je alespoň na čas zamknout do komory a nastavět u postýlky komín z lákavých knížek. To by v tom byl čert, aby dítě na nějakou z nich při společném večerním čtení nezabralo!


***
Dům myšek: Sam a Julie. Není dům jako dům, ale dům myšek je opravdu pohádkově velký, a tajemný. Při prohlížení ilustrací, velkých barevných fotografií a při čtení příběhů se v něm na chvilku ocitnete i vy. Drobné postavičky myšek, které v domě žijí, mají svůj charakter a jejich příběhy vám uvíznou v paměti. Nejde tu ani tak o slova, jako o obrazové příběhy, které vás vtáhnou do děje. Budete zaujati všemi těmi drobnými předměty, které autorka Karina Schaapman dokázala vyrobit a přenést tak svůj život do světa pohádek. Ke knize byly vyrobeny i myšky Sam a Julie podle vzoru originálních myšek z knižní série. Figurky jsou vyrobeny z látky, děti je mohou mít během čtení přímo u sebe a mohou s myškami jejich příběhy tak ještě více prožívat. Navíc je myšky možné převlékat do jiných oblečků. Pokud už máte doma nějaký papírový domeček, myšky se v něm určitě rády zabydlí.


Knihy a figurky lze objednat na:
http://www.meander.cz/


***
Holandský ilustrátor Dick Bruno
Příběhy o králičí holčičce Miffy holandského ilustrátora a grafického designera Dicka Bruno jsou oblíbené a známé po celém světě. Letos Dick Bruno zemřel ve věku nedožitých 90 let, ale jeho knihy se vydávají dál. Za svůj dlouhý život stihl napsat a ilustrovat více než sto knih pro děti, uměleckou tvorbu ukončil roku 2011. Dick Bruno měl tři děti a jako otec dokázal dobře vnímat jejich potřeby. Jeho knihy se vyznačují příjemným minimalismem, který nechává čtenáři prostor pro další hravou imaginaci. Jednoduché linky Dicka Bruno a jeho zvědavá králičí slečna vzbuzují u čtenářů sympatie již od roku 1955!  Pokud si chcete obohatit knihovnu o tohoto autora, doporučuji vám tři leporela, která vyšla letos v  nakladatelství Baobab: Jaká je to barva, Miffy? Kdo je v zoo, Miffy? Miffy má lupu!


Knihy lze objednat na:
http://www.baobab-books.net/

***
Lodičky pro malé námořníky
Holandsko je prodchnuté vůní moře a léto v nás probouzí chuť objevovat dálky. Co si pořídit loď a vyplout s ní někam na jezero? Začíst se za šplouchání vln do pěkné knihy a ještě si dosytosti vyhrát jako námořník, je určitě lákavá představa pro mnoho rodičů i dětí! Myslí na ně i čeští designeři Anna Kozová a Jerry Koza, kteří pro firmu FATRA navrhli tři krásné lodičky: červeno-tyrkysovou pro závodníky, růžovo-žlutou pro princezny a černo-bílou pro piráty. Na malé žluté vlaječce na lodi jsou rovněž vidět jejich jména a to, že loď byla vyrobena v České republice. Lodička se naplní zčásti vodou a zčásti se nafoukne vzduchem, na hladině potom krásně pluje. S těmito lodičkami zažijete určitě spoustu dobrodružství!


Hračku je možné zakoupit na:
www.efatra.cz

Mohlo by vás také zajímat...

ČERVENÝ KOSTELEC: V sobotu 20. dubna se v kině Luník v Červeném Kostelci uskutečnilo 71. krajské kolo celostátní filmové přehlídky České vize. Filmová soutěž je určena neprofesionálním filmovým tvůrcům starším osmnácti let. Přihlášeno bylo 19 snímků. Nejlépe z nich uspěly filmy studentů filmových škol, dařilo se i hraným filmům. Porota také rozdala čestná uznání.

Královéhradecký kraj
Instituce a kulturní zařízení, Knihy, literatura, média, Soutěže a festivaly
Co se děje
23.04.2024

HRADEC KRÁLOVÉ: Filmový dokument „Petrkov 13“ představuje místo, ve kterém žil a tvořil básník, grafik a překladatel Bohuslav Reynek se svojí francouzskou ženou, básnířkou Suzanne Renaudovou, a také osudy obou umělců. V obrazech je přítomný i Grenoble, kde se roku 1923 Suzanne s Bohuslavem nad svou básnickou sbírkou seznámila a odkud se do Petrkova po svatbě roku 1926 vydala. Petrkov se měl stát domovem vždy jen na půl roku, aby se manželé a později i se syny Danielem a Jiřím vraceli do Francie vždy na chladné měsíce. Údělem rodinných i dějinných událostí se však stal místem, ze kterého se od roku 1948 do své domoviny Suzanne Renaudová již vracet nemohla. Současná tvář místa si zachovává otisk celé rodiny Reynkových a vypovídá příběh domova i exilu, ve kterém se zrodila dodnes nesmírně ceněná umělecká díla a přivádí nové návštěvníky z české i francouzské kulturní oblasti. Po promítání filmu následuje přednáška Lucie Tučkové Petrkov jako domov i exil, v průsečíku putování. Akce se koná u příležitosti 60. výročí úmrtí básnířky Suzanne Renaudové.

 

Královéhradecký kraj
Instituce a kulturní zařízení, Knihy, literatura, média, Památky
Co se děje
22.04.2024

DOMAŽLICE, LITOMYŠL: Ústředním místem oslav dvoustého výročí narození Bedřicha Smetany bude letos Festival Smetanova Litomyšl, který se uskuteční v termínu od 8. 6. do 7. 7. V hlavním programu tohoto významného hudebního svátku vystoupí pouze jeden jediný amatérský soubor. Jmenuje se Čerchovan a jedná se o pěvecký sbor působící v Domažlicích nepřetržitě od svého založení v roce 1901. V současné době ho tvoří přibližně 45 amatérských zpěváků a od roku 1997 stojí v jeho čele sbormistr MgA. Marek Vorlíček. Právě jeho jsme při příležitosti mimořádného festivalového vystoupení požádali o rozhovor.

Pardubický kraj, Plzeňský kraj
Instituce a kulturní zařízení, Hudba, Lidová kultura, Památky, Soutěže a festivaly
Články a komentáře
17.04.2024

ZAHRANIČÍ: „Xin chào Việt Nam, ahoj Vietname – tradice a současná kultura v dialogu“. Česká centra a Velvyslanectví České republiky v Hanoji se chystají na výjimečnou událost – zahájení České kulturní sezóny 2024–2025 ve Vietnamu. Zahajovací večer proběhl dne 9. dubna 2024 v prostorech českého velvyslanectví v Hanoji za účasti významných osobností vietnamské kultury, hostů z podnikatelské sféry, členů diplomatického sboru nebo ředitelů zahraničních kulturních institutů.

zahraničí
Cestovní ruch, Instituce a kulturní zařízení, Knihy, literatura, média, Výtvarné umění, Menšiny a cizinci
Co se děje
10.04.2024