sobota
20. dubna 2024
svátek slaví Marcela
Skleněné poklady
© Studio Divize



Skleněné poklady

PRAHA: Výstava ateliérového skla předních českých i zahraničních výtvarníků spojená s benefiční aukcí. Převážnou většinu vystavených uměleckých děl realizovali sklářští výtvarníci v letech 2014 až 2016 přímo v Centru sklářského umění Huť František v Sázavě.

od 29.09.2016 do 13.10.2016
Autor článku: 
Dagmar Petrovická

Historicky první Skleněný poklad vznikl v červenci 2014 pod rukama amerického skláře Janusze Pozniaka v nově zapálené pánvové peci František. Během dvoutýdenního kurzu Foukání skla, který zde vedl, vytvořil dílo Geometrický pár a daroval ho Centru sklářského umění. Tímto gestem započal novou tradici. Skleněný poklad se ještě téhož roku rozšířil o díla z rukou českých sklářských špiček. Martin Janecký během prosincové demonstrace benátských technik pro veřejnost vytvořil sérii číší a Jiří Šuhájek to v huti František přímo roztočil. Vlivem odstředivé síly a rozfoukáním skleněných nálepů se zrodil Křišťálový pták.

Od roku 2015 Centrum sklářského umění pravidelně zve vybrané sklářské výtvarníky a představuje různé sklářské techniky široké veřejnosti v rámci akce Skleněné léto. Pozvání přijal sklář Ondřej Strnadel, jehož tvorba je charakteristická minimálním až puristickým tvaroslovím s velkým citem pro detail. Což přímo dokazují jeho ručně foukané talíře. Naopak americký sklář Rob Stern je ve své tvorbě více hravý a skládá svou vázu z jednotlivých ručně tvarovaných skleněných fragmentů ve tvaru listu. Autorský rukopis se nedá odepřít ani skláři Jiřímu Pačinkovi, který v huti František vytvořil skleněnou bustu Ďábla.

Důležitým mezníkem v rozšíření Skleněných pokladů se stala akce Glass Lab Session. Tzv. Skleněná laboratoř byla zaměřená na využití industriálně vyráběného skla, přeneseného do uměleckých artefaktů, skleněných soch, instalací či designu. Centrum sklářského umění v listopadu 2015 pozvalo deset mladých výtvarníků a 4 studenty z celé Evropy, aby zde týden tvořili a experimentovali se skleněnými polotovary.

Nejmladší Skleněné poklady jsou průběžně realizovány během letošního, již tradičního, Skleněného léta a řadí se mezi ně objekty a vázy Ondřeje Novotného, váza nizozemského skláře Christiaana D. Maase či benátská číše Martina Štefánka.

Po ukončení výstavy 13. října 2016 proběhne ve stejný den od 19 hodin komentovaná prohlídka výstavy a benefiční aukce všech vystavených děl. Výtěžek z aukce bude věnován na podporu vzdělávacích aktivit dětí a mládeže realizovaných v Centru sklářského umění Huť František v Sázavě. Část výtěžku půjde též na podporu dětí ze sázavského Dětského domova.

Partnery výstavy i aukce jsou Nadace Josefa Viewegha sklářská huť František, DOROTHEUM spol. s.r.o., Novoměstská radnice Praha a Uměleckoprůmyslové museum v Praze.

Huť František je unikátní technickou památkou prezentující vývoj sklářského umění a řemesla v České republice. Nechal ji postavit v roce 1882 Josef Kavalier a dal jí jméno po svém otci. Po vybudování nových provozů skláren a nových výrobních hal v Sázavě ale její význam klesal a pomalu chátrala. V roce 2010 byla zapsána na seznam kulturního dědictví ČR. Její záchranu si vzala za své Nadace Josefa Viewegha Sklářská huť František. Rekonstruovala ji nákladem přes 130 milionů korun s pomocí dotace z Integrovaného operačního programu a otevřela v ní dne 7. června 2014 Centrum sklářského umění. Je v něm k vidění mimo jiné část unikátní sbírky moderního skla vytvořené sklářskými výtvarníky na Mezinárodních sklářských sympoziích IGS v Novém Boru v letech 1982 až 2006. Centrum též nabízí vzdělávací programy pro školy, rezidenční a tvůrčí pobyty pro studenty, začínající umělce, odborníky i širokou veřejnost. Centrum sklářského umění provozuje obecně prospěšná společnost Cesty skla.

Zastoupení autoři: Janusz Pozniak, Rob Stern, Pavel Kopřiva st., Ondřej Novotný, Maria Koshenkova, Martin Janecký, Zdeněk Lhotský, Ondřej Strnadel, Christiaan D. Maas, Martin Štefánek, Jiří Pačinek, Lukáš Novák, Jiří Šuhájek, Petr Novotný, Vicky Higginson, Jakub Petr, Irena Czepcová, Vendulka Prchalová, Tomáš Kamenec, Verena Schatz, Claudia Vitari, Jaromír Rybák, Vladimír Klein a další.

 

  • Výstava a benefiční aukce ateliérového skla
  • Termín výstavy: 29. 9. – 13. 10. 2016

    Místo konání výstavy: historický Mázhauz Novoměstské radnice, Karlovo nám. 1/23,  Praha 2

    Otevírací doba: út – ne 10:00 – 18:00, vstup zdarma přes nádvoří

    Termín aukce: 13. 10. 2016 od 19:00 hodin

          Místo konání aukce: Velký sál Novoměstské radnice, Karlovo nám. 1/23,  Praha 2

          Vstupné na aukci: s pozvánkou vstup volný, pro veřejnost 50 Kč

Mohlo by vás také zajímat...

KRÁLOVÉHRADECKÝ KRAJ: Královéhradecký kraj ocenil významné osobnosti v regionu. Mezi oceněnými je kardinál Dominik Duka, ředitel Oblastní charity Červený Kostelec a laureáti z oblasti sportu, školství, vědy i umění. In memoriam získal Medaili Královéhradeckého kraje I. stupně uznávaný zoolog a „Legenda Krkonoš“ Jiří Flousek.

Královéhradecký kraj
Instituce a kulturní zařízení, Ostatní
Co se děje
18.04.2024

Poslanecká sněmovna Parlamentu ČR na své 98. schůzi schválila návrh zákona o státní památkové péči, který je dílčí technickou novelou a upravuje zejména dvě oblasti.

 

Celá ČR
Instituce a kulturní zařízení, Architektura, Památky
Co se děje
17.04.2024

ČR: Spolek Kašpar je soubor, který je již více jak třicet let etablovaný na české divadelní scéně. Aktuálně hraje v Divadle v Celetné a v komorním prostoru Klubovna v Jindřišské ulici. V letošním roce se Spolek Kašpar ve spolupráci s Divadlem v Celetné, Klubovnou a Rádiem Kašpar rozhodl vypsat první ročník anonymní dramatické soutěže KAŠPAR.DRAMATIK o nejlepší původní divadelní hru na téma „STRACHY / OHROŽENÍ“.

Celá ČR
Divadlo a tanec, Soutěže a festivaly
Co se děje
16.04.2024

DOMAŽLICE, LITOMYŠL: Ústředním místem oslav dvoustého výročí narození Bedřicha Smetany bude letos Festival Smetanova Litomyšl, který se uskuteční v termínu od 8. 6. do 7. 7. V hlavním programu tohoto významného hudebního svátku vystoupí pouze jeden jediný amatérský soubor. Jmenuje se Čerchovan a jedná se o pěvecký sbor působící v Domažlicích nepřetržitě od svého založení v roce 1901. V současné době ho tvoří přibližně 45 amatérských zpěváků a od roku 1997 stojí v jeho čele sbormistr MgA. Marek Vorlíček. Právě jeho jsme při příležitosti mimořádného festivalového vystoupení požádali o rozhovor.

Pardubický kraj, Plzeňský kraj
Instituce a kulturní zařízení, Hudba, Lidová kultura, Památky, Soutěže a festivaly
Články a komentáře
17.04.2024