čtvrtek
28. března 2024
svátek slaví Soňa
Richard Strauss:Elektra
© Patrik Borecký



Richard Strauss: Elektra

PRAHA: Pod taktovkou maestra Rolanda Böera a v režii renomovaného anglického režiséra Keitha Warnera se ve Státní opeře představí nová inscenace opery Richarda Strausse Elektra. Hlavní postavu ztvární nejslavnější britská sopranistka současnosti Susan Bullock, která touto rolí s velkým úspěchem debutovala v newyorské Metropolitní opeře. Mimořádnost vrcholu aktuální operní sezony podtrhují i další sólisté mezinárodního obsazení.

 Autorem scénografie je vyhledávaný slovenský scénograf Boris Kudlička, jenž se ve Státní opeře představil předloni výtvarným pojetím Straussovy Salome. 

Elektra
Richard Strauss
Premiéry 10. a 14. června 2016
Autor libreta: Hugo von Hofmannsthal
Hudební nastudováníRoland Böer
DirigentRoland Böer
RežieKeith Warner
ScénaBoris Kudlička
KostýmyKaspar Glarner
Světelný designJohn Bishop
Video designBartek Macias
Pohybová spolupráceMichael Barry
Dramaturgie: Barry Millington, Jitka Slavíková

Sbor a Orchestr Státní opery
Elektra: Susan Bullock
Klytaimnestra: Rosalind Plowright
Chrysothemis: Anna Gabler
Aigisthos: Richard Berkeley-Steele
Orestes: Károly Szemerédy
Orestův vychovatel: Miloš Horák
Důvěrnice: Lenka Pavlovič,
Nosička vlečky: Tereza Růžičková
Mladý sluha: Michal Bragagnolo
Starý sluha: Tomáš Bartůněk
Dohlížitelka: Jitka Svobodová
1. služebná: Štěpánka Pučálková
2. služebná: Jana Horáková Levicová
3. služebná: Sylva Čmugrová
4. služebná: Simona Procházková
5. služebná: Yukiko Šrejmová Kinjo
Poslední premiéra před zahájením generální rekonstrukce budovy Státní opery!

Německý skladatel Richard Strauss (1864 – 1949) patřil ke kmenovým autorům pražského Nového německého divadla (dnešní Státní opery), kde mj. dirigoval několik filharmonických koncertů či pražskou premiéru opery Guntram a Salome. Pak se nepohodl s ředitelem Nového německého divadla A. Neumannem a česká premiéra jeho další opery, Elektry, se uskutečnila 25. 4. 1910 v Národním divadle.
Elektrou začala Straussova spolupráce s Hugo von Hofmannsthalem (1874 – 1929); oba jsou považováni za nejslavnější tvůrčí dvojici po Mozartovi s Lorenzem da Ponte. Mýtický příběh odehrávající se po skončení trojské války je po Salome dalším dramatem mravně rozvrácených postav, který ještě více vystupňoval expresionistické vášně a pěvce postavil před technicky i fyziologicky přetěžký úkol vyrovnat se s rozsáhlým nástrojovým aparátem o 115 hráčích.

Mezinárodní koprodukce se San Francisco Opera a Badisches Staatstheater Karlsruhe.

V průběhu představení Elektry jsou používána stroboskopická světla – rychlé světelné záblesky, které u lidí trpících epilepsií mohou vyvolat epileptický záchvat.

Nastudováno v německém originále, české a anglické titulky.
Přibližná délka představení: 1 hodina 40 minut; bez přestávky.

Mohlo by vás také zajímat...

ČR: Digitalizace je jednou z oblastí, na kterou je možno využít dotaci ministerstva kultury z Národního plánu obnovy. Nedávno bylo rozhodnuto o výsledcích dvou výzev – digitalizace kulturních statků a národních kulturních památek II. a výzvy na podporu rozvoje digitalizace, dokumentační a informační činnosti v oblasti vizuálního umění a architektury pro menší projekty nezřizovaných neziskových organizací.  

Celá ČR
Instituce a kulturní zařízení, Ostatní
Co se děje
27.03.2024

HRADEC KRÁLOVÉ: O víkendu 22. - 24. března patřilo Divadlo Drak souborům mladého, poetického a experimentujícího divadla. Postupová přehlídka AUDIMAFOR i v letošním ročníku vydala to nejzajímavější, co se urodilo mezi divadelními soubory napříč Královéhradeckým krajem, ale i kousek za jeho hranicemi. Kvalitu zúčastněných inscenací potvrdila odborná porota – doporučení k postupu si odneslo hned několik souborů ve třech kategoriích, rozdávaly se ale i další ocenění.

Královéhradecký kraj
Děti a mládež, Instituce a kulturní zařízení, Divadlo a tanec, Soutěže a festivaly
Co se děje
27.03.2024

VAMBERK, ČR: Něžná krása krajky se jemně snoubí s křehkostí nastupujícího jara i symboly velikonočního období… Zasnívám se v kuchyni nad chystanými dekoracemi k největším křesťanským svátkům v roce a automaticky si vzpomenu na Vamberk, město krajky. Snad by souhlasila i místní rodačka a etnoložka muzea krajky Mgr. Martina Rejzlová, která nás jejím příběhem i muzejními expozicemi provede. Zároveň v rámci redakčního cyklu Cestou na Seznam přiblížíme, jak se na listinu nemateriálních statků tradiční lidové kultury ČR dostala i Tradice krajkářství na Vamberecku“ a zda má nakročeno také na zápis na seznam nehmotného dědictví UNESCO.

Celá ČR, Královéhradecký kraj
Děti a mládež, Instituce a kulturní zařízení, Výtvarné umění, Lidová kultura, Památky, Vzdělávání
Články a komentáře
27.03.2024

ZLÍN: V Krajské knihovně Františka Bartoše ve Zlíně opět od března 2024 probíhají vzdělávací kurzy pro pracovníky kulturního a kreativního sektoru Zlínského kraje v oblasti manažerských, komunikačních a digitálních dovedností. Knihovna tak navázala na úspěšný projekt z minulého roku, kdy se v celkem 18 vzdělávacích kurzech proškolilo téměř 400 účastníků.

Zlínský kraj
Instituce a kulturní zařízení, Knihy, literatura, média, Vzdělávání
Co se děje
25.03.2024