pátek
22. března 2019
Svátek slaví: Leona
© http://www.muzeumtr.cz/lidovastrava.html



Na Vysočině probíhá výzkum tradiční lidové stravy

TŘEBÍČ: Regionální pracoviště tradiční lidové kultury v Kraji Vysočina při Muzeu Vysočiny Třebíč, příspěvkové organizaci, společně s etnografkami a dalšími odbornými pracovníky především krajských muzeí se zaměřuje v současné době mimo jiné na dokumentaci a výzkum tradiční lidové stravy na Vysočině. 

Cílem výzkumu je soustředit informace o regionálních stravovacích zvyklostech, současných i minulých, o tom, jaké recepty se dnes i v dobách našich babiček připravovaly a připravují, z jakých surovin, k jakým příležitostem; ve spojení s dokumentací tradičních receptů, ale i objevováním a „záchranou“ těch již téměř zapomenutých.

Výzkum tradiční lidové stravy na Vysočině probíhá formou elektronického dotazníku. Ten je možné vyplnit na webové stránce muzea nebo získat písemně, společně s dalšími informacemi, na adrese Muzeum Vysočiny Třebíč, příspěvková organizace, Regionální pracoviště tradiční lidové kultury, PhDr. Katina Lisá, vedoucí pracoviště, Zámek 1, 674 01 Třebíč, tel. 568 824 658, e-mail: k.lisa@muzeumtr.cz.

Jedná se o dílčí aktivitu projektu I-CULT: Mezinárodní kulturní platforma podpořeného z programu přeshraniční spolupráce INTERREG V-A Rakousko-Česká republika 2014-2020, do kterého jsou zapojeny subjekty ze čtyř krajů: Kraje Vysočina, Jihočeského kraje, Jihomoravského kraje a ze spolkové země Dolní Rakousko. Projekt má základní čtyři témata: archeologie, etnografie, sklářství a Příběh hranice.

„Zájemci a pamětníci mohou  nabídnout recepty na pokrmy, které se v jejich rodně vaří už od nepaměti, od polévek a všedních jídel až po sváteční pokrmy. Vítány jsou také nabídky starých kuchařských knih nebo ručně psaných sešitů nebo jejich kopií, které by bylo možné trvale uložit a uchovat ve sbírkách muzea. Společným výstupem projektu budou v roce 2020 výstavy ve Znojmě a v Jindřichově Hradci a vydání dvojjazyčné česko-rakouské kuchařky s vybranými recepty z jednotlivých partnerských regionů. Zvažováno je rovněž vydání samostatné horácké kuchařky s širším výběrem tradičních regionálních pokrmů,“ upřesňuje Katina Lisá, vedoucí Regionálního pracoviště tradiční lidové kultury v Kraji Vysočina.

 

ZDROJ

Další informace + dotazník ZDE

 

Mohlo by vás také zajímat...

LEDENICE: Loutky, modely lidových stavení, bytový textil, železné nástroje, povozy, saně, kočáry a řada dalších exponátů se vrátí do obnoveného depozitáře Jihočeského muzea v Ledenicích na Českobudějovicku. Stane se tak během první poloviny letošního roku.

Jihočeský kraj
Památky
Co se děje
21.03.2019

HRADENÍN: Zachránit pozdně gotickou baštu v areálu středověké tvrze v Hradeníně se rozhodli středočeští radní. Do konce letošního roku by měla mít novou střechu. Projekt je spolufinancovaný Ministerstvem kultury ČR a bude zařazen do Zásobníku projektů spolufinancovaných z EU/EHP a národních zdrojů. Z celkových nákladů na opravu ve výši 1,028 mil. korun tak Regionální muzeum v Kolíně získá na tuto akci přes 774 tisíc korun.

Středočeský kraj
Památky
Co se děje
21.03.2019

ÚSTÍ NAD LABEM: Fakulta umění a designu UJEP v Ústí nad Labem vyhlašuje 9. ročník soutěže pro studenty českých a slovenských vysokých uměleckých škol (se studijním programem Výtvarná umění). Uzávěrka odevzdání projektů je 12. 4. 2019.

Celá ČR, Ústecký kraj
Soutěže a festivaly
Co se děje
21.03.2019

PRAHA: Přestože půjde o jubilejní pátý ročník Mezinárodního dne Romů (4. - 8. dubna), ponese se do jisté míry v pietním duchu. Důvodem je nedávný odchod nekorunované královny romské hudby Věry Bílé. Ta měla původně být tváří letošních oslav.

Hl. m. Praha
Ostatní, Soutěže a festivaly
Co se děje
21.03.2019