pátek
29. března 2024
svátek slaví Taťána
© http://www.consilium.europa.eu/cs/press/press-releases/2017/02/09/cultural-heritage/



2018 - Evropský rok kulturního dědictví

ČR: Rok 2018 bude Evropským rokem kulturního dědictví. Všichni budou mít příležitost zúčastnit se řady jedinečných akcí na oslavu bohatého a rozmanitého dědictví Evropy.

Autor článku: 
luk

„Kulturní dědictví je nejen odkazem minulosti, ale také zdrojem pro naši budoucnost“ – Tibor Navracsics, evropský komisař pro vzdělávání, mládež, kulturu a sport

Kulturní dědictví je v Evropě všude kolem nás: v našich městech, v krajině i na archeologických nalezištích. Setkáváme se s ním nejen v literatuře, umění a v souvislosti s různými předměty, ale také v souvislosti s řemeslnými dovednostmi, příběhy, gastronomií, písněmi a filmy. Ve své rozmanitosti nás kulturní dědictví spojuje a díky technologiím a internetu je nyní přístupné více než kdy jindy.

Cílem Evropského roku kulturního dědictví je povzbudit ještě více lidí k objevování a prozkoumávání evropského kulturního dědictvía posílit pocit příslušnosti ke společné evropské rodině. V roce 2018 bude kladen důraz na:

  • hodnotu kulturního dědictví pro společnost,
  • jeho přínos pro hospodářství,
  • jeho úlohu v evropské kulturní diplomacii,
  • význam jeho zachování pro budoucí generace.

Kulturní dědictví hraje v Evropě významnou ekonomickou úlohu. Odvětví zaměstnává více než 300 000 osob a v Evropě je s ním nepřímo spojeno 7,8 milionu pracovních míst, například v cestovním ruchu a ve stavebnictví. Kulturní dědictví má rovněž pozitivní dopad na naši společnost, který je dosud podceňován: přispívá ke kvalitě života, sociální soudržnosti a mezikulturnímu dialogu.

Jak bude Evropský rok realizován?
Evropskýrok kulturního dědictví bude obsahovat iniciativy a akce na evropské, národní, regionální a místní úrovni. Na národní úrovni je jeho organizace svěřena koordinátorům jmenovaným jednotlivými členskými státy EU. Na evropské úrovni je Evropský rok výsledkem společného úsilí evropských institucí: Komise, Parlamentu a Rady a dále Výboru regionů a Evropského hospodářského a sociálního výboru. Zapojeny jsou rovněž klíčové zainteresované subjekty z oboru.

Co je na programu?
V průběhu roku 2018 budou po celé Evropě probíhat tisíce různých aktivit a oslav. To, že Evropský rok bude mít dopad i v období po roce 2018, zajistí deset hlavních evropských iniciativ. Tyto iniciativy bude provádět Evropská komise ve spolupráci s klíčovými partnery (Radou Evropy, UNESCO a dalšími evropskými organizacemi) a jejich podpora se zaměří na čtyři hlavní cíle: zapojení, udržitelnost, ochranu a inovaci.

 

Zdroj a více informací ZDE

Mohlo by vás také zajímat...

ČR: Digitalizace je jednou z oblastí, na kterou je možno využít dotaci ministerstva kultury z Národního plánu obnovy. Nedávno bylo rozhodnuto o výsledcích dvou výzev – digitalizace kulturních statků a národních kulturních památek II. a výzvy na podporu rozvoje digitalizace, dokumentační a informační činnosti v oblasti vizuálního umění a architektury pro menší projekty nezřizovaných neziskových organizací.  

Celá ČR
Instituce a kulturní zařízení, Ostatní
Co se děje
27.03.2024

HRADEC KRÁLOVÉ: O víkendu 22. - 24. března patřilo Divadlo Drak souborům mladého, poetického a experimentujícího divadla. Postupová přehlídka AUDIMAFOR i v letošním ročníku vydala to nejzajímavější, co se urodilo mezi divadelními soubory napříč Královéhradeckým krajem, ale i kousek za jeho hranicemi. Kvalitu zúčastněných inscenací potvrdila odborná porota – doporučení k postupu si odneslo hned několik souborů ve třech kategoriích, rozdávaly se ale i další ocenění.

Královéhradecký kraj
Děti a mládež, Instituce a kulturní zařízení, Divadlo a tanec, Soutěže a festivaly
Co se děje
27.03.2024

VAMBERK, ČR: Něžná krása krajky se jemně snoubí s křehkostí nastupujícího jara i symboly velikonočního období… Zasnívám se v kuchyni nad chystanými dekoracemi k největším křesťanským svátkům v roce a automaticky si vzpomenu na Vamberk, město krajky. Snad by souhlasila i místní rodačka a etnoložka muzea krajky Mgr. Martina Rejzlová, která nás jejím příběhem i muzejními expozicemi provede. Zároveň v rámci redakčního cyklu Cestou na Seznam přiblížíme, jak se na listinu nemateriálních statků tradiční lidové kultury ČR dostala i Tradice krajkářství na Vamberecku“ a zda má nakročeno také na zápis na seznam nehmotného dědictví UNESCO.

Celá ČR, Královéhradecký kraj
Děti a mládež, Instituce a kulturní zařízení, Výtvarné umění, Lidová kultura, Památky, Vzdělávání
Články a komentáře
27.03.2024

ZAHRANIČÍ: V letošním roce slaví Česko stoletou tradici Roku české hudby a dvousté výročí narození Bedřicha Smetany. Česká centra, zastoupená ve 28 městech na 4 kontinentech, proto pro zahraniční publikum připravila pestrou hudební nabídku. Velké oslavy v Česku doprovází i bohatý zahraniční program v síti Českých center v zahraničí.

zahraničí
Cestovní ruch, Instituce a kulturní zařízení, Hudba, Soutěže a festivaly, Vzdělávání, Menšiny a cizinci
Co se děje
25.03.2024